Waar moet je aan denken als je gaat wandelen?

Voor een blokje om schiet je in je oude sneakers en je bent weg. Maar als je een lange wandeling gaat maken, is het een ander verhaal. Niets zo vervelend als hinkend thuiskomen en dagenlang niet kunnen lopen door spierpijn of blaren. Om je goed voorbereid op pad te laten gaan, hebben we een checklist gemaakt. Afvinken maar! 

Goede schoenen 

Met stip op één: goede schoenen. Als je nog een groentje bent op wandelgebied, dan hoef je natuurlijk niet meteen naar de speciaalzaak om een paar dure Meindls aan te schaffen. Je kunt je eerste stappen als wandelaar ook maken op een goedkoper paar. Als ze maar een goed voetbed hebben en comfortabel zitten. Echt, je voeten zullen je dankbaar zijn. 

Wandelsokken 

Wrijving in je schoen tijdens het lopen zorgt voor een geïrriteerde huid en voor blaren. Die wil je niet, dus het is het meer dan waard om te investeren in goede wandelsokken. Deze houden je voeten droog en de naden zijn zodanig weggewerkt dat er geen drukpunten ontstaan. Niet sexy, wel noodzakelijk. 

Water 

Tja, deze is logisch natuurlijk. Als je in beweging bent, is het een must om gehydrateerd te blijven. Er bestaan speciale outdoor rugzakken met ruimte voor een zogeheten camelbag. Een wat? Nou, dat is dus een grote waterzak met een slangetje en tuutje aan het uiteinde. Die zak (tot 3 liter) zit in de tas, het slangetje hang je buitenboord en zo kun je heel gemakkelijk een slok nemen, zonder een flesje te pakken. 

Eten 

Neem genoeg te eten mee. Je weet niet of je gaat verdwalen en misschien kom je nergens een horecagelegenheid tegen op je route. Dan is het toch wel heel fijn als je een zakje zelfgesmeerde bammen bij je hebt. Of een paar energierepen. 

Wandelkleding  

Een broek met van die zakken aan de zijkant; de meningen hierover zijn verdeeld. Toch zijn ze heel handig. Tijdens het lopen dan. Speciale wandelkleding is lekker licht en waterdicht. Een plens regenwater op je spijkerbroek gaat schuren. Niet fijn. Een regenjas of poncho moet je ook wel standaard in je rugzak hebben. We wonen immers in Nederland… 

Papieren zakdoekjes 

De kans is groot dat je tijdens je wandeling ineens hoge nood hebt. En de kans dat je een toilet vindt in het bos is natuurlijk vrij klein. Dus, hup, de bosjes in. En dan ben je heel, heel blij dat jij eraan hebt gedacht om zakdoekjes mee te nemen. 

Kleine praktische zaken 

Er zijn zo van die dingen die in bepaalde situaties heel goed van pas komen. Zoals een powerbank zodat je je telefoon altijd op kunt laden, een extra paar veters, een EHBO-kit met onder meer blarenpleisters en een zakmes. En waar laat je dit alles? Juist, in die zakken aan de zijkant van je broek. 

 

de leukste wandelingen - in Helmond