Je bent lekker aan het toeren, de wind in de rug, het zonnetje werkt mee en over een paar kilometer staat een koud drankje op je te wachten. En dan sta je ineens stil: panne aan de fiets. Een lekke band, problemen met de ketting of gedoe met de accu (als je elektrisch fietst); het komt nooit goed uit, maar onderweg is wel héél vervelend. Wat kun je doen om toch fietsend bij dat ijskoude drankje te komen? 

  • Ga goed voorbereid op pad 
    Het is altijd handig om een zadeltas aan te schaffen en die te vullen met wat onderhoudsproducten, zoals een nieuwe binnenband, bandenlichters, tiewraps, bandenplaksetje en reservespaken. En vergeet je mini-fietspomp niet. Nog niet veel ervaring met het vervangen of plakken van een fietsband? Dat wordt oefenen. Als je slim bent, doe je het thuis een paar keer. En spijker je kennis bij door bijvoorbeeld video’s op YouTube te bekijken.  
  • Hulpdiensten inschakelen 
    Als je er niet meer uitkomt zijn er verschillende hulpdiensten die je kunt bellen. De ANWB kun je 24 uur per dag bereiken. Er komt dan een pro jouw kant op om je weer zo snel mogelijk in het zadel te helpen. Lukt het niet om de fiets ter plaatse te repareren, dan kun je zelfs een vervangende fiets krijgen. En hee, als je het nou heel lief vraagt wil je buurman misschien ook wel komen helpen. 
  • Voorkomen is beter dan genezen 
    Het is een dooddoener, maar je kunt er eigenlijk niet omheen: voorkom dat je onderweg met pech komt te staan. Controleer je banden na elk ritje op steentjes en vuil. Deze kunnen op den duur namelijk voor een lekke band zorgen. Kleine moeite, groot plezier. Kijk uit met stoepranden en kuilen. Dus niet overheen butsen, maar ontwijken. En zorg ervoor dat je banden goed op zijn gepompt. Je hebt minder kans op een lekke bank én het fietst een stuk lekkerder. 

Ben je nu helemaal in de stemming om op de fiets te stappen? Ontdek de leuskte routes hieronder.