In Helmond loop je zo tegen de mooiste kunstwerken aan. De kunst is hier gewoon op straat te vinden, of je er nu naar zoek bent of niet. Het is een heel laagdrempelige én voordelige manier om je te laten verwonderen door de kunsten van de grootste talenten op het gebied van street art. Er komen steeds meer prachtige muurschilderingen bij, waarvoor het de moeite is om een rondje om te lopen. 

Iedere mural is gebaseerd op een verhaal van Helmond. De meeste muurschilderingen vind je rondom het centrum, op prominente en historische locaties. 

Street art route door Helmond

De Street art route van drie kilometer voert je langs de verrassende kunstwerken in het centrum van Helmond, op bijzondere plekken. Het is een leuke manier om meer over Helmond en haar geschiedenis te leren, want elke mural heeft een eigen verhaal dat geïnspireerd is op de stad. 

Bekijk de route
Meisje voor de mural op de bibliotheekmuur in Helmond

Street art buiten het centrum

De meeste muurschilderingen zie je in het centrum. Maar dat betekent niet dat de muren in de rest van de stad allemaal leeg zijn. Een paar pareltjes die we je niet willen onthouden: 

Heistraat 
In de Heistraat staan iconische Helmondse gebouwen op de muren vereeuwigd. Uiteraard hebben we het hier over paalwoningen en de oude watertoren.  

Jan Stevensstraat (Leonardusbuurt) 
De kleurrijke mural, getiteld Awareness, is geïnspireerd op deze volksbuurt. Het is het verhaal van mensen uit de wijk met veel verschillende culturen.  

Kleurrijke muurschildering in de Leonardusbuurt in Helmond.

Molenstraat 
Een vrolijke noot op het gebouw van het Jan van Brabantcollege. De muurschildering met uil is te zien vanaf de Molenstraat.  

Vrolijk bakkertje 
Op de hoek van de Beelsstraat en de Hemelrijksestraat stuit je op een vrolijk bakkertje. De betekenis is simpel: hier was vroeger een bakker gevestigd.

Street art in de Molenstraat van Helmond.

Stichting Carat, gevormd door - veelal Helmondse - ondernemers, wil de stad een stukje leuker maken door middel van beelden, poëzie, concerten en murals. Het zijn prachtige cadeaus van de stichting aan de stad Helmond. De ondernemers ontwikkelen, realiseren en financieren een groot gedeelte van de culturele projecten (zoals de murals). Met de muurschilderingen willen zij kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen.