IVN-fotografe vertelt over de natuur in Helmond

Marij is een ‘import-Helmonder’, zoals ze het zelf noemt. 22 jaar geleden verhuisde ze vanuit Roermond naar Mierlo-Hout. Destijds had ze een hond waar ze dagelijks mee wandelde door het Groot Goor, maar inmiddels is ze verhuisd naar de binnenstad en heeft ze de Bundertjes ontdekt. 

"Er zijn veel mooie wandelgebieden in en rond Helmond, maar in de Bundertjes ben ik toch het vaakst te vinden. Ik hoef namelijk de weg maar over te steken en ik ben er! Het gebied heeft ontzettend veel prachtige verborgen plekjes. Je vindt er nog veel ongerepte natuur. 'Rawazzie', zoals ze hier ook wel zeggen”, vertelt ze lachend. "Sommige stukken zijn niet toegankelijk en dat is maar goed ook, want dat zijn de plekken waar veel dieren naartoe gaan. Er leven veel reeën, vossen, en hazen in de Bundertjes. Als je in de ochtend gaat, kom je zeker reeën tegen."
 

Marij: “Mijn favoriet is een heel smal, klein paadje dat parallel aan de Gulden Aa loopt. Voor wie bekend is in het gebied: naast het koeienpad heb je grasvelden waar in de zomer koeien staan. Als ze er niet zijn, kun je een poort door en loop je richting de waterzuivering. Echt, het lijkt daar net alsof je in het buitenland bent. Dat lelijke gebouw van de waterzuivering moet je maar even buiten beschouwing laten, haha.” 

“Het gebied wordt nu helemaal gesaneerd voor het project ’t Gulden Land. Dat betekent dat er een mooi stuk ongerepte natuur verdwijnt. Dat heeft wel gevolgen voor dieren en insecten die er leven, zoals de libellen. Ik hoop dat het allemaal mee zal vallen.” 

Marij Smeets vertelt over de natuur in Helmond

“In de lente staan de watergeulen vol met waterviolier. Dat zijn planten die lijken op pinksterbloemen. Het water is dan helemaal bedekt met roze bloemetjes, prachtig om te zien! Een wandeling sluit ik graag af in zorgtuinderij de Bundertjes, waar je iets lekkers kunt drinken op het terras. En op zaterdagochtend is Natuurtuin De Robbert, aan de rand van de Bundertjes, geopend. Ook écht een aanrader!” 

“Maar”, vervolgt Marij haar verhaal, “mijn favoriete natuurgebied verandert ook per seizoen hoor. Momenteel ben ik dagelijks te vinden in de Warande waar ik workshops macrofotografie geef. Het is daar nu zo mooi met reigers en fuutjes met jong. Bij de Berkendonk barst het op gezette tijden van de libellen en in het Coovels bos staan heel veel zeer unieke paddenstoelen. Zo heeft elk gebied iets speciaals."