Denk je aan Helmond, dan denk je aan cultuur. Ja, toch? Met onder andere het Kasteel, het Speelhuis, Museum Helmond en de Cacaofabriek zijn we een behoorlijk grote speler op cultureel gebied. En daar zijn we trots op. Maar wist je dat er – naast deze bekende plekken – ook nog tal van min of meer verborgen culturele pareltjes zijn te vinden in de stad? Wij hebben alvast wat speurwerk voor je gedaan.

Annatheater

Dit kleine theater heeft een groots podium. Menig artiest speelt zijn/haar try-out. Voor jou een uitgelezen kans om de mooiste voorstellingen in een intieme setting te bezoeken. Je zit hier echt áán het podium, dus bijna ín de voorstelling. Heel bijzonder. Zelf komt het theater elk jaar met een eigen voorstelling van het jeugdtheater. Kinderen die in het Annatheater les krijgen geven hun alles tijdens de voorstelling waar ze een jaar naartoe gewerkt hebben. Lo-ven-de kritieken, elk jaar weer. De agenda van het Annatheater is er dus zeker eentje om in de gaten te houden.

Jan Visser Museum

In Helmond-Noord, tegen het natuurgebied de Bundertjes, kun je eens een bezoekje brengen aan het Jan Visser Museum om meer te weten te komen over het landbouwverleden. ‘Wat moet ik me daarbij voorstellen?’, denk je nu misschien. Nou, een uitgebreide verzameling voorwerpen uit de oude ambachten. Hier zie je met welke materialen de slager, smid en de schoenmaker vroeger werkten. Sinds kort kun je er ook historisch materiaal van de gemeentebrandweer Helmond bekijken. Interessant, leerzaam én leuk voor kinderen. En als je er toch bent kun je er meteen een wandeling aan vastplakken.

Kapel van Binderen

Kun je een steuntje in de rug gebruiken of wil je er iemand een geven? Bij de kapel van Binderen kun je een kaarsje aansteken. Of je er nu in gelooft of niet, het is en blijft een bijzonder plekje in Helmond. Een rustpunt kun je het wel noemen. En er zit een bijzonder verhaal aan vast. Kun je helemaal lezen op het informatiebord bij de kapel, maar we kunnen al verklappen dat het iets te maken heeft met jonkvrouwen, Maria van Brabant en een moeras. Benieuwd geworden? Hop, naar Binderen nummer 3 dan maar.

Loods20

Oh, de nostalgie! Zodra je Loods20 binnen komt wandelen maak je een sprong in de tijd. Terug, welteverstaan. Hier krijg je twee musea in één klap: het EDAH-Museum en het Draaiorgelmuseum. En dan kun je er ook nog een accordeoncollectie bewonderen. Hoe zag de supermarkt er vroeger ook alweer uit? Je weet wel, toen handscanners nog uitgevonden moesten worden. En hoe mooi en gedetailleerd is zo’n draaiorgel eigenlijk? Hier kun je er letterlijk even bij stilstaan. Kortom: dikke aanrader in een prachtig monumentaal pand, naast het station.

Industrieel Atrium

Helmond heeft een industrieel verleden, dat is vooral langs het kanaal nog goed te zien. Een stukje charmant Helmond met een rauw randje. Het Industrieel Atrium heeft vier vaste exposities over metaal, druk, energie en gas. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. Tijdens je bezoek leer je meer over dit stuk verleden door middel van films en digitale beeldbanken. Lekker grasduinen door de geschiedenis. Het museum is beperkt geopend, dus surf voor de zekerheid even naar de website voor je op pad gaat.

Home Computer Museum

Een floppydisk, het ge-prrr van de modem, zwarte schermen met groene letters. Gaan er hier belletjes rinkelen? Dan is dit museum voor jou, als boomer, een geweldige trip down memory lane. Er zijn verschillende ruimtes die volgens een bepaald tijdsbeeld zijn ingericht, inclusief de computers uit die tijd! Je kunt je weer eens helemaal uitleven op de Atari.  Voor ‘jonkies’ is het bijzonder om te zien dat er ooit een tijd was zonder internet, waarin een spel als Pacman echt helemaal je-van-het was en de computers formaat salontafel waren. Dit is dus echt een uitje waar het hele gezin warm voor loopt.

Galerie de Haas

Waarschijnlijk ken je Jan de Haas vooral als lijstenmaker. Klopt, dat doet jij ook. Maar daarnaast heeft hij ook een galerie waar je (voornamelijk) keramische kunstwerken kunt bewonderen. Feitje: het is zelfs een van de grootste keramische collecties van Nederland. Kunstenaars vanuit heel Europa, van Litouwen tot Spanje, exposeren hier hun mooiste werken. In verband met corona is er wel het een en ander veranderd. In plaats van een fysieke galerie binnen, kun je de kunstwerken nu bekijken in de negen etalages van het pand. Een soort openluchtexpositie. En nog helemaal gratis ook