Voormalig stadskunstenaar en fotograaf Tahné Kleijn is een van de sleutelfiguren als het aankomt op kunst en cultuur binnen Helmond. Met veel mooie projecten op haar naam is zij de uitgekozen persoon om het over kunst en cultuur te hebben. Wij hebben haar gevraagd om haar favoriete tips te delen. Komen ze:

Zolder van het kasteel

Helmond is een stad vol geschiedenis. Wat veel mensen niet weten is dat je heel veel moois vindt op de zolder van het kasteel. Hier kun je een tour boeken over de brand in het kasteel tijdens de middeleeuwen. Deze is enorm beeldend, waardoor je een goed idee krijgt van hoe het er destijds aan toe ging. Deze rondleiding sluit je natuurlijk af bij het andere middeleeuws pareltje van de stad: Stadsbrouwerij De Deftige Aap.

De straten van Helmond

Helmond barst van de historie. Het is ontzettend interessant om je eens te verdiepen in de straten waar je loopt en uit te zoeken waar de namen vandaan komen. Dan bekijk je de stad op een heel andere manier. De Veestraat stond bijvoorbeeld op de middeleeuwse markt vol met vee en ’t Haagje was de wijk vol dure landhuizen met hoge hagen die tussen het kasteel en de Warande stonden. Op de Ameidewal stond een deel van de stadsmuur en het zwaantje bovenop het pand van Il Borgo zegt iets over het zedelijk verleden van het pand. 

Waskracht

Jaarlijks kleurt Waskracht de Helmondse straten bont. Waskracht is een reizende theatervoorstelling die met een karavaan en platte kar als podium vier weken door Helmondse wijken raast. Deze voorstelling geeft een kijkje achter de schermen bij een circus, waar de personages zonder schmink en kostuum, gewoon zichzelf zijn. Dit allemaal verpakt in een Helmonds jasje, wat zorgt voor herkenbare en humoristische situaties. Waskracht is een nieuwkomer binnen het culturele veld maar een zeker een frisse wind die ontzettend welkom is.

Workshops

Bij het Kunstkwartier worden het hele jaar door leuke workshops en cursussen aangeboden voor creatievelingen. Daarnaast kun je ook bij verschillende creatieve ondernemers zelf terecht. Je leert tekenen of schilderen bij JUUDs Foederer en fotograferen bij fotografiecursus-Helmond, maar kunt ook bijzondere rondleidingen boeken bij de Museumdocent. Een aanrader voor iedereen die graag creatief bezig is!