Een lekkere wandeling of fietstocht doet wonderen. Even een frisse neus en je hoofd leegmaken. En als je samen met iemand gaat, heb je vaak de mooiste gesprekken. Hoe dan ook: genoeg redenen om op pad te gaan. We hebben prachtige natuurgebieden die je kunt ontdekken.
 

Stiphoutse Bossen

De Stiphoutse Bossen is een groot natuurgebied, gelegen op de grens van de drie gemeenten Helmond, Laarbeek en Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Het staat bekend om de vele vennen, zoals het Hoolven, het Wasven en het Kamersven. Die laatste is de grootste en – hoewel vaak droogstaand – een prachtige open ruimte, in het stilste gedeelte van het bos. Er zijn verschillende uitgezette wandelroutes vanuit Helmond die beginnen op de parkeerplaats halverwege de weg Gerwen-Stiphout.

Een ven in de Stiphoutse bosssen in Helmond

Bakelsche beemden

De Bakelsche Beemden, ook wel gewoon Bakelse Beemd genoemd, is een natuurgebied van 76 hectare groot aan de weerszijden van de Bakelse Aa. Het ligt aan de noordkant van Dierdonk. Het is een buffergebied tussen de stad en het omringende buitengebied. Je wandelt hier door een indrukwekkend populierenbos, zo richting de Rijpelberg. Ook hier moet je niet staan te kijken als je een trillend geluid hoort, want spechten vinden dit ook een bijzonder prettig gebied om te verblijven.

De Bakelse bossen

Door dit gebied kun je eindeloos blijven dwalen, zo groot is het. Vroeger hoorde het bij Bakel en Milheeze, maar tegenwoordig is het omsloten door de Rijpelberg en Dierdonk. Aan de oostzijde wordt het begrensd door het dal van de Bakelse Aa; aan de westzijde door de Zuid-Willemsvaart. Het bos bestaat vooral uit grove dennen en andere naaldhoutsoorten. Opvallend zijn de stuifheuveltjes, een voor Nederland vrij zeldzaam jeneverbesstruweel en een klein heideveldje. En terwijl jij de pas erin houdt kwetteren de merels en pimpelmeesjes je de oren van het hoofd. 

Bakelse bossen in Helmond

Het Groot Goor

Het Groot Goor is een bos- en natuurgebied ten oosten van Mierlo-Hout. Al wandelend kom je door schitterende stukken bos, loop je langs grote en kleine weilanden en kun je een tussenstop maken bij boomgaarden. Het gebied staat ook bekend om de flora en fauna. Zo kun je hier zomaar een specht, nachtegaal, wielewaal of een steenuil tegenkomen. Heel bijzonder is de ijsvogelwand die is aangelegd als nestgelegenheid voor deze bijzondere vogeltjes. Met een beetje mazzel zie je ze vliegen. Letterlijk, in dit geval. Een tip, zeker met kinderen: een sporentocht. 

Bruggetje in 't Goor in Helmond

Natuurgebied 't Gulden Land

Mooie naam voor een mooi gebied. Het ligt ingeklemd tussen het noordelijkste puntje van Helmond en Aarle-Rixtel. De plannen om dit gebied te (her)ontwikkelen liggen klaar, want ’t Gulden Land wordt een plek waar groen, water, cultuurhistorie en recreatie voorop staan. Leuk om te weten: de naam verwijst naar het Gulden Huys dat vroeger midden in het gebied stond. Daarnaast stroomt er een beekje door het gebied dat Gulden Aa heet. Je moet wel een beetje avontuurlijk ingesteld zijn, want het gebied is niet heel toegankelijk.