Urban Matterz

Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Het gezelligste HipHop en Urban Festival van Brabant is terug! Ook deze 7e editie weer met alle onderdelen waar bezoekers uit binnen-en buitenland jaarlijks naar uitkijken. 

Het gratis Urban Sports & Culture Festival start op zaterdag met een HipHop concertavond vol unieke en eenmalige optredens door uitsluitend de allergrootsten uit de HipHop geschiedenis (Celebrating 50 years of HipHop). Op zondag de festival dag van 10.00-18.00 uur met de spectaculaire UrbanMatterz Dance & Beatbox Battles, Sports, Art en nog veel meer.

Niels (on wheels) Vink en wethouder van Dijk zullen om 13.30 uur nog een officieel startshot geven. 
Inclusiviteit tijdens Festivalzondag op 24 september

Elk kind of volwassene moet Urban art, sport…

Het gezelligste HipHop en Urban Festival van Brabant is terug! Ook deze 7e editie weer met alle onderdelen waar bezoekers uit binnen-en buitenland jaarlijks naar uitkijken. 

Het gratis Urban Sports & Culture Festival start op zaterdag met een HipHop concertavond vol unieke en eenmalige optredens door uitsluitend de allergrootsten uit de HipHop geschiedenis (Celebrating 50 years of HipHop). Op zondag de festival dag van 10.00-18.00 uur met de spectaculaire UrbanMatterz Dance & Beatbox Battles, Sports, Art en nog veel meer.

Niels (on wheels) Vink en wethouder van Dijk zullen om 13.30 uur nog een officieel startshot geven. 
Inclusiviteit tijdens Festivalzondag op 24 september

Elk kind of volwassene moet Urban art, sports, music & culture kunnen ervaren en beleven. Het terrein is zoveel mogelijk rolstoeltoegankelijk gemaakt. Dit jaar zal bij urban sports en dance (en natuurlijk graffiti/arts) de nadruk komen te liggen op inclusiviteit. Iedereen moet immers kunnen meedoen! Jong of oud, met of zonder beperking. 

Hiervoor is Urban Matterz een intensieve samenwerking aangegaan met Helmond Toegankelijker, het Wheelchair Skills team, Uniek Sporten de Peel en natuurlijk onze top-partner Jibb+. Samen willen zij bezoekers laten ervaren, hoe het is om een handicap te hebben, maar ook hoe je obstakels kunt overwinnen. Altijd al willen leren hoe je een wheelie maakt met een wheelchair, of wil je wheelchair skills ontwikkelen bij de Wheelchair Obstacle course? Het kan allebei! De experts van Helmond Toegankelijk en het Wheelchair Skills Team leren je graag hoe je dit onder de knie krijgt! Jong of oud, roller of niet: kom lekker meedoen en show je skills! Natuurlijk zijn er ook vette demo’s. Rolstoel rijden mag ook leuk zijn!

Dance Battles
In de foyer kun je terecht voor vrijwel non-stop actie tijdens de explosieve dance-battles: UM ‘Break Battle’ en ‘The Next Step’ International Stand-Up Battle. Nieuw dit jaar is de City2City Battle, waarbij crews uit verschillende steden de strijd met elkaar aangaan. Dansers uit binnen- en buitenland zullen strijden tijdens de battles en er is in totaal € 1.500 prijzengeld. Uiteraard is de entree en deelname gratis! Tussen de battles door zijn er diverse demonstraties o.a. van ‘specials’, jongeren die het publiek laten zien dat een beperking géén beperking om te dansen is!

Programma: 

10.00u in de foyer van De Cacaofabriek
UM BREAK BATTLE Categories: 14 1vs1, 14+ 2vs2
Judges: Arjuna (CypherActive), Xisco (Hustle Kidz), Carlos Rocha (010 B-Boys).

13.00u in de foyer van De Cacaofabriek
NEXT STEP BATTLE Categories: 1vs1 (all ages | all-styles), 2vs2 (all ages | all-styles)

5vs5 (City2City Battle) All ages all-styles crews.
Judges: Baloo “The Cage” (BE), Shahin Damka (NL), Patrick Karijowidjojo (NL)

NK Beatbox met kwalificatiemogelijkheden voor de WK
Op zondag 24 september zal de Popzaal van De Cacaofabriek het decor vormen voor deze speciale editie. Internationale en Nederlandse beatbox artiesten gaan strijden in twee verschillende competities: Double Double Trouble! Dit jaar met het NK tagteam (duo’s), waarbij de winnaar zich kwalificeert voor de volgende wereldkampioenschappen beatbox en de Urban Open (solo). Host van het evenement is Dutch OG: HurraKane tha SoundZtorm. De internationaal bekende DJ TOO TUFF (Philadelphia, USA), zal de Beatbox Battle voorzien van de perfecte beats.

12.00u-18.00u in de Popzaal van De Cacaofabriek

BMX
Maak kennis met deze vette sport onder begeleiding van professionals. Natuurlijk kun je ook zelf oefenen en je eigen skills verbeteren. Er is een skatepark (street) voor beginners en jonge kinderen, inline skates, skatebord en steps. In de mini half-pipe inline skates en steps. Free practice op een pumptrack. Voor de gevorderden is er een Big Airbag met demoteam!

1vs1 of 2v2 Panna
Er zijn maar liefst 2 pannakooien. Ga de challenge aan tijdens een 1vs1 of 2vs2.

Freerunning
Commit verzorgt ook dit jaar weer het freerun gedeelte. Je kunt kennismaken met freerunnen of direct zelf aan de slag met het verbeteren van je skills tijdens workshops voor beginners en gevorderden. In de middag zijn er twee speed competities.

1vs1 2vs2 Streetball
Oftewel de straatversie van Basketball. Ga de challenge aan tijdens een 1vs1 of 2vs2

Suppen
Ontdek hoe leuk Suppen (of Paddle Boarding) is onder deskundige begeleiding tijdens een workshop. Geschikt voor beginners en voor jong en oud. Wat is er lekkerder dan op je sup te ontspannen op het water?

Graffiti workshops
De workshops graffiti in de speciale graffiti-area zijn altijd topfavoriet bij veel kinderen. Elk half uur start een nieuwe groep. Tijdens de workshops krijgen de kinderen uitleg over de verf en technieken. Lokale graffiti artist Scan One, begeleidt de kinderen.

Urban Expo
In de Lichtstraat van De Cacaofabriek vind je de doorlopende expositie van de New Yorkse fotograaf Joe Conzo en Helmondse fotograaf Hans van den Berkmortel. De expositie getiteld ‘From the Bronx to Helmond,’ biedt een intieme kijk op de persoonlijkheden van een aantal legendarische HipHop artiesten.

Artist talk
Alles wat je wilde weten over de early days of HipHop, kun je vragen aan artiesten die aan de basis stonden van de meest invloedrijke stroming van dit moment. Jazzy Jay, Kurtis Mantronik, Sparky-D, Morgan Kahn, Kool Koor, DJ Too Tuff en Joe Conzo gaan in gesprek o.l.v. Willem Brouwer. Zet je schrap voor anekdotes, feitjes en flauwekul, straight from the source.

15.30u Zaal 2 De Cacaofabriek

Urban Movies
Lekker chillen tijdens een toffe urban- of hiphopfilm? Geen probleem! Er is een speciaal hiphop-filmprogramma tijdens het festivalweekend. Tickets: www.cacaofabriek.nl

Nationale Sportweek / Urban Sports Voortraject
De festivalzondag valt niet geheel toevallig op de slotdag van de Nationale Sportweek 2023 (15 t/m 24 september). Een week waarin in heel Nederland activiteiten georganiseerd worden, om (nieuwe) sporters kennis te laten maken met sport en bewegen. Jibb+ organiseerde clinics op de basisscholen met hulp van alle buurtsportcoaches. Hiermee werden zo’n 6000 kinderen bereikt.

Doe mee met vette workshops, kijk je ogen uit bij de demo’s of sport en speel zelf mee op de verschillende playgrounds! Slenter heerlijk op de urban market, ga zitten in het gras of terras en geniet van lekker eten en drinken op het festivalterrein of in de brasserie. Het kan allemaal.

BBC op bezoek!
De Britse omroep BBC, stuurt een groot team om exclusieve beelden te schieten tijdens het Urban Matterz festival. Zij werken aan een documentaire die ‘50 years of HipHop’ in beeld brengt en de essentie zal gaan weergeven van HipHop en Urban in al zijn vormen in Europa.
Meer dan genoeg redenen om te zorgen dat je erbij bent!

Prijzen

  • Gratis

Locatie